Somogy Megyei Népművészeti Egyesület
 

Kiállításaink

A két Jancsekity - Jancsikity János és fia Ifj. Jancsekity János faragók kiállítása
Helyszín: Somogy Megyei Művelődési Központ
Időpont: 2006-03-03
A népművészet s azon belül is a fafaragás iránt érdeklődők számára igazi kuriózumnak számító kiállítás helyszíne a Somogy Megyei Művelődési Központ, ahol március 2-án "A két Jancsekity" címmel az öreglaki mester Jancsekity János és osztopáni fia, ifj. Jancsekity János mutatkoznak be. Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy az alkotók elfogadták meghívásunkat, s nálunk mutatják be egy életút alkotását - mondta Károly Irma - Somogyban jelenleg négy Népművészet Mestere címmel rendelkező faragó él, ezek közül három alkotó van 80 éven felüli életkorban. Jancsekity János közülük az egyik, s neve valószínűleg jól cseng minden, a somogyi díszítő faragás iránt valamelyest is érdeklődő számára, ám alkotásait az utóbbi években már kevesen láthatták. Gazdagon díszített dobozai, csipke finomságú szarufaragásai, míves sakk készletei kevés faragó által megközelíthető minőségben készültek. Sajnos az öreg mester már évek óta nem farag, visszavonultan él otthonában, ám ahogy mondta: a „Bizsókot” átadta nagyobb fiának, akit méltó követőjének tart.

A 30 éves fennállását ünneplő Kéthelyi Hímzőszakkör kiállítása
Helyszín: Somogy Megyei Művelődési Központ
Időpont: 2006-01-20

A Somogy megyei Népművészeti Egyesület 2005. évi kollektív kiállítása
Helyszín: Somogy Megyei Művelődési Központ
Időpont: 2005-04-18
A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület tagsága még 2004-ben döntötte el, hogy minden évben bemutatja az elmúlt évben, az alkotói által készített legszebb alkotásait. A 2005. évi kiállítás legelőször Nagyatádon mutatkozott be, majd most április 15-én megérkezett Kaposvárra is. A 36 alkotó munkáit bemutató tárlat júniusban Kadarkútra utazik tovább.

A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület kollektív kiállítása
Helyszín: Művelődési Ház - Nagyatád
Időpont: 2005-03-03
Az Egyesület 2004. évi közgyűlésének egyik döntése alapján, minden évben kollektív kiállítás keretén bellül mutatja be az elmúlt egy év alkotásait. Az első kiállítás Nagyatádon, a Művelődési Házban nyílott, majd innen megy a kiállítás Kaposvárra, az Egyesület székhelyén tartandó bemutató helyszínére, a Somogy Megyei Művelődési Központba.

Dolbert Ferenc hímző népi iparművész, faragó kiállítása
Helyszín: Somogy Megyei Művelődési Központ
Időpont: 2005-01-21
Dolbert Ferenc népi iparművész munkáiból rendeztünk kiállítást a Somogy Megyei Mûvelõdési Központban. A rábaközi, palóc, drávaszögi terítõkön kívül a mûvész maga is tervez mintákat. Mint mondja: egy népi díszítõ számára ez az egyik legnagyobb kihívás. Dolbert Ferenc ezt a mûfajt a lehetõ legmagasabb szinten gyakorolja, C kategóriás népi díszítõ. Negyvenöt éve készíti a hagyományos terítõket, gyöngyöt fûz, korongozik, de fokost is készített már. Harmadik fiúként született egy mesztegnyõi családba. Elárulta: édesanyja kislányt várt, valószínûleg azért tanította meg fiát az "asszonymunkára ". A varrást és a hímzést már gyerekként elsajátította, asszonyokkal tanulta együtt a szakkörökön. Kedvence egy kalocsai párna, de a népmûvészet minden ága érdekli. A kiállítást február negyedikéig lehet megtekinteni.

A Guzsalyas szövőműhely kollektívájának kiállítása
Időpont: 2005-01-01
A Somogy Megyei Művelődési Központ legrégebben működő, a ma már a Megyei Népművészeti Egyesület finanszírozásábasn tevékenykedő a nemrég Guzsalyas nevet felvevő szövőműhelyének nyílott kiállítása a Művelődési Központ félemeleti kiállítótermében.

 
  Integranet Kft ©